FLOATASTIC 1.0

 

Designed and constructed by QASTIC Lab, ‘Balance Through Buoyancy’ is a temporary researchpavilion called “Floatastic” which was designed and built for a private client to serve as a shade pavilion for a wedding ceremony. Situated in Edgerton Park, in New Haven Connecticut (an Olmsted planned landscape), this deployable structure aims to create a floated shelter which avoids imposing any loads to the ground, which traditional structures require. Instead, it proposes a well-fabricated balloon, which is filled with Helium to raise the imposed loads of fabric veils and any possible dynamic environmental loads toward the sky.

Buoyancy is achieved through the efficient harnessing of a noble gas. The idea of ‘Flesh’ is explored through the pavilions possible functions and effects, by which an abstracted mass can impose on fabric surfaces in both relaxation and tension. It is within this dialogue of the helium container and the loads that we can test possible architectural and spatial effects, with articulation between Balloon edges and fabric veils exploring the possibilities in which the complex surface veils are relaxed or in tension in double curvature configurations.

Making use of the method of reversing load bearing systems, the form of the pavilion is defined by geometrically precise form work that is then fabricated with randomly varying edges both for the horizontal balloon and the PVC pipes on the ground to allow for varied functions at different heights, climates and locations.  Since the surrounding environment and micro climate fluctuate in every 24 hours cycle, our studies found that the floating pavilion will experience many buoyant conditions which are unique however steady.

 

CREDITS 

Designer in charge: Mahdi Alibakhshian                                                                                                              Design Team: M.R. Mojahedi - Reza Zia - Ali Sadeghian                                                                                        Consultants: G. Hurcomb - Samuel Ray Jacobson                                                                                      Design Consultant: Nathaniel Hadley